Jag läser läser rätt ofta om folk som efterlyser sina stulna barnvagnar. I alla fall i storstäderna är det en risk att lämna en barnvagn olåst även utanför förskolor och på BVC.

Syskonvagnar av vissa märken kostar idag närmare 17 000 – 18 000 så det är en rejäl slant som försvinner om man får sin vagn stulen. Men inte bara det. Hur frustrerande är det inte att komma ut från BVC med två barn och upptäcka att vagnen saknas.

När det gäller försäkringsbolagen så har de inget uttalat låskrav av din barnvagn för att du ska få ersättning från försäkringen, men självrisken kan kosta en del speciellt för någon som är föräldraledig och dessutom är det besvärligt att behöva vara utan vagn och kanske alla ens specialartiklar som man köpt till. Så ställer man den kostnaden och merarbetet mot kostnaden av ett godkänt lås så kan det lätt vara värt att ta sig råd med ett lås och ta sig tiden det tar att låsa fast vagnen.

Det finns en uppsjö av lås att köpa men Svenska Stöldskyddsföreningen rekommenderar alla bygellås som är godkända för cykel eller ett hänglås i minst klass 2 eller grade 3 med kätting.

Tv-programmet Plus testade 2013 sex olika cykellås i prisklassen mellan 129 kr-495 kr. Av dessa sex lås var två stycken godkända av SSF och det var även de två låsen som stod pall bäst i testet så TV-programmet kom till slutsatsen att vid köp av lås är det värt att leta efter SSF märkning. Det intressanta var även att dessa två lås inte var de dyraste. Det lås som klarade sig bäst i det här testet var Asaklitt Shackle Lock. Ett riktigt bra lås för bara 199 kronor.

Asaklitt Shackle Lock Asaklitt Shackle nycklar

Men det bästa låset man har är ju det lås som man faktiskt använder så det måste ju även vara smidigt och användarvänligt för annars blir det ju helt enkelt liggandes i varukorgen och barnvagnen står olåst.

Jag själv tycker att det är smidigare med kodlås för då slipper jag leta nyckel och både jag och maken kan använda det utan att behöva komma ihåg att få med oss rätt nyckelknippa. Jag vill även ha ett långt lås så man kan dra det genom flera ställen på chassit och sedan fast i någon staketpinne eller liknande där man låser fast vagnen. Så jag själv kör med ett liknande lås som det här.

cykellas-med-vajer-och-kodlas_1

Tillfället gör tjuven säger man ju och det är verkligen så. Står det en olåst vagn bredvid en som är låst kanske även med ett enkelt icke godkänt lås så är det den olåsta vagnen som de rullar iväg med. En tjuv vill inte väcka uppmärksamhet och de vill jobba snabbt utan att synas eller dra blickarna till sig. Det finns lås som även har larm. Börjar ett sådant tjuta när vagnen står parkerad på en rätt offentlig plats skulle jag gissa att en tjuv lägger benen på ryggen (i ett tomt cykelrum kanske de bryr sig mindre om det låter en stund).

50114070 lock_alarm_mini1_1170346726_31228

Vid försök att kapa kabeln eller göra åverkan på låsenheten startar ett alarm som tjuter med mellan 110 och 120 decibel beroende på vilket av låsen man köper.

Larmen drivs med batteri som sitter bakom en sabotagesäker lucka.

Ett annat sätt som kanske gör att tjuven väljer vagnen som står parkerad bredvid eller som gör att man kanske kan få tillbaka vagnen om den påträffas av polisen är den relativt nya tekniken där man DNA-märker sina saker.

9225930211358

Genom att använda SSF DNA-märkning får du ett effektivt stöldskydd med både DNA-kod och mikropunkter. Märkningen är enkel och smidig att använda, och näst intill omöjlig att ta bort. Den är dessutom spårbar i Sverige och utomlands.

bild-2-dekaler

Man märker sin barnvagn genom att doppa topsen i DNA-märkningspulvret och sedan dra flera olika ställen på chassit, metalldelarna på sitt-, och liggdelen mm och sedan sätter man på ett klistermärke där man upplyser tjuven om att vagnen är DNA-märkt.

smartwater_telefon

Märkningen läses av genom att man lyser med en UV-lampa mot den och skulle då polisen få in vagnen (kanske genom att de hittat en stöldgömma vid en husrannsakan) så kan de spåra ägaren genom DNA-märkningen.

 

Annonser