Hur farligt är det att täcka över vagnen med en filt?

Det är en fråga som uppstår så fort någon lägger upp en bild med en filt över liggdelen. Den här artikeln innehåller inga pekpinnar eller rätt eller fel. Jag ska presentera vad termometern sa och sedan får alla vuxna människor göra som de själva vill. Det här testet är bara gjort för att se temperaturen i liggdelen. Liggedel är tom då testet görs och en filt påverkar ju barnet mer än bara med värmen.

Saker som man faktiskt vet sedan innan är att om man täcker över vagnen så har man svårt att se barnet och vet inte hur det mår där inne. En annan sak är att luftcirkulationen försämras såklart eftersom det blir mer instängt, dock finns det väl ingen filt som är mer tät än ett regnskydd och det sätter man ju på vagnen vid tillfällen. Jag har valt att endast mäta hur varmt det blir i liggdelen då man täcker över den. Jag har inte mätt syrehalt eller liknande i liggdelen. Alla tester har dessutom utförts utan barn i liggdelen då det ändå inte går att fråga dem vad de tyckte om det hela 😉

Vad fick mig att vilja göra det här testet?

Jag läste nyss en norsk artikel där en person påstår att hon la en termometer i liggdelen då det var 20 grader utomhus och 10 min senare så var det 30 grader inne i vagnen. Hon hade bara en termometer som mäter temperaturen inne i vagnen och inte utomhus så det kan vara så att väderprognosen den dagen sa 20 grader men att just där hon ställde vagnen i solen var det varmare. Jag ska visa senare hur jag tänker. Jag tänkte att om det går så här fort så ville jag också göra en artikel om det och varna alla. Jag har dock inte fått samma resultat som henne.

Hur har jag gått till väga för att mäta temperaturen?

Jag använder mig av en termometer som visar datum, utomhustemperatur samt inomhustemperatur.

termometer_clas_ohlsson

Jag började med att lägga ut den delen som mäter utomhustemperaturen. Sedan la jag samtidigt ut den delen som är monitorn och som även mäter inomhustemperaturen. Jag la dem på samma ställe så jag skulle se att de mäter ungefär samma temperatur.

Termometer_liggvagn_kamera

Sedan ställde jag ut liggdelen till min barnvagn så även den skulle få samma grundtemperatur. I själva bumpern fäste jag ett godzilla stativ och en kamera och så satte jag kameran på att ta en bild i minuten.

Lumix_kamera_godzilla

Sist ställde jag in timern på mobilen på 20 minuter och efter det utförde jag tre olika tester.

Timer_iphone

Första testet med en gallerfilt över vagnen då den har hål i sig så släpper den igenom syre och luft. Andra testet var med en tjock barnfilt med dubbelt tyg som täpper till ordentligt. Sista testet hade jag inget över vagnen och jag fällde även ner suffletterna.

tacka_over_barnvagn 19062016-P1650316 19062016-P1650319

Vädret den här dagen

Jag utförde testet den 19 juni 2016. Testplatsen var min balkong där det var relativt vindstilla och omkring 21-19 grader varmt hela tiden då jag utförde testet.

Vädret 19 juni 2016

Det var även skugga på balkongen hela tiden. Jag tyckte det kändes relativt realistiskt för jag skulle inte ställa barnvagnen i direkt solljus om det låg ett barn i den. Men jag har även testat i solsken (som ni ser längre ner).

Första testet – Gallerfilt över vagnen i 20 minuter

Jag placerade termometern i liggdelen, fäste kameran ovanför, ställde in kameran på att ta en bild i minuten i 20 minuter. Sedan täckte jag över liggdelen med en barnfilt av gallermodell, dvs med små hål i som släpper igenom luft.

tacka_barnvagn_med_filttacka_over_barnvagnen_med_filtgallerfilt

Nedan ser ni resultatet från första till sista bilden. 15:09 var det 21,3 grader inne i vagnen och 21 grader utomhus. 20 minuter senare är det 21,2 grader inne i vagnen och 19,5 grader utomhus.

termometer 19062016-P1090940

 Här ser ni hela filmen

Andra testet – Tjock barnfilt med dubbeltyg över vagnen i 20 minuter

Vid andra testet tog jag istället en tjock barnvagnsfilt med dubbelt tyg och hängde över liggdelen.

tacka_liggdelen_med_filtfarligt_tacka_barnvagn_filt

Nedan ser ni resultatet från första till sista bilden. 15:31 var det 21,2 grader inne i vagnen och 19,8 grader utomhus. 20 minuter senare har temperaturen sjunkit både inne i liggdelen och utomhus och det är det 21,0 grader inne i vagnen och 19,5 grader utomhus.

19062016-P1100004 19062016-P1100024

Hela filmen ser ni här

Sista testet – Suffletten nedfälld och ingen filt över vagnen i 20 minuter

Vid sista testet tog jag bort alla filtar från liggdelen och fällde dessutom ner suffletten helt.

tacka_liggdelen_med_filttacka_barnvagn_lumix

Nedan ser ni resultatet från första till sista bilden. 15:53 var det 21 grader inne i vagnen och 19,7 grader utomhus. 20 minuter senare är det 19,6 grader inne i vagnen och 18,9 grader utomhus.

19062016-P1100028 19062016-P1100048

Hela filmen ser ni här

Samma test men i direkt solsken

För några dagar sedan gjorde jag samma test men då var det stekande solsken på balkongen. I väderappen i mobiltelefonen stod det även då att det skulle vara 20 grader utomhus men som ni ser nedan på termometern så blev både inomhusvärmen och utomhusvärmen över 30 grader då de var i direkt solsken.

Första testet i direkt solsken

Vid första testet la jag sladden med mätaren för utomhustemperaturen ovanpå gallerfilten på liggdelen.

13062016-P1090622

Jag tänkte att det skulle bli mest rättvisande men det stämde inte. Som ni ser på utomhustemperaturen på de här två bilderna nedan så gick de på bara 11 minuter från 25,6 grader till galna 46,3. Det som är intressant är att inne i vagnen vid samma tillfälle så ändrades bara temperaturen från 27,4 grader till 29,2 grader.

barnvagn_solsken_filt13062016-P1090623

Så medan det på utsidan av filten gick upp dryga 10 grader på 11 minuter så var samma skillnad inne i vagnen knappt 2 grader.

Jag gjorde därför om testet med gallerfilten och flyttade mätaren för den yttre temperaturen till en del av balkongen då den förvisso hängde i direkt solsken men den hängde fritt i luften utan att nudda något material som kunde leda värme. Jag luftade även ur vagnen utan någon filt på innan jag gjorde om testet.

13062016-P1090657

Eftersom jag inte fick någon speciellt stor höjning på temperaturen lät jag den stå i 20 minuter med gallerfilten över sig den här andra gången. När jag började testet var temperaturen inne i liggdelen 31,6 grader och utomhustemperaturen 33,3 grader. Efter 22 minuter i direkt solljus hade inomhustemperaturen höjts till 35,7 grader och utomhustemperaturen var kvar på 33,5.

Här ser man att temperaturen faktiskt höjts i liggdelen då den täckts med gallerfilt men inte med 10 grader som i det norska experimentet men med fyra grader. Det är en hel del på 20 minuter men jag hade inte velat ha min vagn stående i en utomhustemperatur på 33,5 grad heller för den delen.

13062016-P109065413062016-P1090656

Andra testet i direkt solsken

Andra testet blev ju tredje testet eftersom jag fick göra testet med gallerfilten två gånger. Men vid det här testet som jag ändå kallar andra testet så fäste jag en tjock filt på liggdelen och fäste barnvagnsklämmor på den för att riktigt täppa till.

13062016-P1090664

Vagnen står fortfarande i direkt solljus och då testet börjar är det 34 grader inne i liggdelen och 32,9 grader utanför vagnen. 13 minuter senare har temperaturen gått upp 1,7 grader inne i liggdelen till 35,7 medan temperaturen utanför vagnen gått från 32,9 grader till 31,6 grader.

tacka_liggdelen_barnvagn13062016-P1090665

Väldigt varm i solen

Det man kan se är att även om det på dygnsrapporten är 20 grader ute så blir det uppemot 30-40 grader i solen. Detta var både utanför vagnen och inne i vagnen så även föräldrar som inte täcker över sin vagn med filt bör tänka på att det blir väldigt varmt i solen och att det påverkar barnet. Jag själv söker skugga mer aktivt nu när jag är ute och går på promenader.

Täcka över vagnen, vad blev resutatet?

Testet är självklart utfört utan barn i för att undvika ett eventuellt överhettat barn.

Man kan ju även tänka att om det ligger ett barn i liggdelen så påverkar barnets temperatur och andning värmen i vagnen.

Det jag sett när jag mätt är att om vagnen står i skuggan och man täcker över den så stiger inte temperaturen nämnvärt inne i vagnen. Står vagnen i direkt solljus så stiger temperaturen några grader inne i vagnen jämfört med utanför vagnen om man täcker över den. Dock var det så varmt även utanför vagnen då den stod i direkt solljus så jag inte hade velat ha mitt barn i de graderna. Som ett exempel så kunde inte jag sitta på balkongen medan jag gjorde testet för att det var obekvämt varmt.

Det sista jag kom fram till är. Hur varmt det än är och hur mycket man än försöker hålla dem borta så måste katter alltid sitta i allt nytt du ställer fram på en ny plats. hihi

katt_i_barnvagn

 

 

 

 

Annonser