Uppababy_vista_syskonvagn_barnvagnsinspo

UPPAbaby Vista här som syskonvagn

Jag har fått chansen att rulla UPPABaby VISTA under några veckor och testa den både som singelvagn och som syskonvagn och även med babyskydd.

Mitt spontana tyckande

UPPABaby Vista är en relativt ny vagn på den svenska marknaden. Den kom i maj i år så det är inte så många som rullar på gatorna och därför har många vänner varit väldigt nyfikna på vad jag tycker om den och det här är vad jag brukar svara. Jag ääälskar suffletterna. Sittdelens sufflett har tittlucka med magnetstängning och liggdelens sufflett går att öppna framtill så att man kan ha barnet liggandes på mage och titta ut (en stor favorit hos min tremånaders här hemma).

Uppababy_vista_tittlucka_suffelett_sittdel_barnvagnsinspo

Tittlucka i sittdelens sufflett

Uppababy_vista_liggdel_myggnät_öppningsbar_barnvagnsinspo

Öppningsbar liggdelssufflett

Jag gillar att vagnen fungerar att ha som singelvagn och sen bara genom att köpa till adaptrar så blir det en syskonvagn.

Uppababy_vista_adaptrar_syskonvagn_barnvagnsinspo

Adaptrarna för att göra om vagnen till syskonvagn samt för att höja den andra delen (stooor varukorg som visar mitt svåra coca colaberoende hihi)

Att det dessutom är liggdelen man flyttar ner och har längst fram istället för sittdelen som på vissa andra vagnar  är en stor fördel av två anledningar. I liggdelen har man det barn som väger minst så vagnen blir inte så tungstyrd och man behöver inte hänga sig på handtaget för att få upp den över trottoarkanter eller svänga den och den andra anledningen är att barnet i liggdelen generellt är det barn som somnar så fort man börjar rulla vagnen så då har man det vakna barnet som pratar om allt närmast sig.

Uppababy_vista_syskonvagn_barnvagnsinspo

Innan så trodde jag att jag skulle störa mig på att inte se den i liggdelen hela tiden men jag har aldrig missat när sonen har vaknat och man rullar enkelt vagnen med en hand och då går man automatiskt lite vid sidan om den och ser hela tiden båda barnen om man vill det.

Uppababy_vista_syskonvagn_barnvagnsinspo

Imponerande detaljer

Det som jag imponeras på med vagnen är helt klart alla smådetaljer. Som att alla delar på ena sidan av vagnen har blå märkning och alla på andra sidan har bruna så det är enkelt att se vilken adapter som ska till vilken sida.

Alla grå detaljer eller knappar har en funktion. Så ser man något på vagnen som är grått så kan den utföra en uppgift, t.ex. knäppa av sittdel/liggdel eller fälla solskydd. En sådan grå detalj är knappen mitt på handtaget som höjer och sänker teleskophandtaget. Väldigt smidigt då man kliver på t.ex. tunnelbanan och snabbt vill ändra höjd på handtaget för att ta mindre plats. Det går t.o.m. att höja och sänka i farten medan man går.

Uppababy_vista_handtag_barnvagnsinspo

Originaldelar

Jag gillar även att det ingår så väldigt mycket saker som standard och att det finns originaldelar för flera saker som man annars får sy själv eller köpa till från andra märken till andra vagnar, t.ex. handtagsskyddet till swing awaybygeln eller EasySnug som är en del som man sätter i sittdelen så det blir en mysig övergång från liggdel till sittdel till den nyfikna bebisen (den planar ut den ergonomiska sitsen så den blir plan)

Gigantisk varukorg

Den gigantiska varukorgen är beroendeframkallande. Den sväljer hur mycket som helst och med adaptrarna som gör att man kan höja sitthöjden får man plats med ännu mer på höjden i varukorgen. Jag har t.o.m. fått plats med dotterns bilbarnstol i varukorgen och satt sonens babyskydd över. Sedan har jag ställd dottern på ståplattan och åkt kommunalt till mormor och fått skjuts med bil hem. Väldigt smidigt.

Uppababy_vista_babyskydd_barnvagnsinpo_bilbarnstol_varukorg

Man får t.om plats med en till vagn i varukorgen.

Uppababy_vista_babyzen_yoyo_barnvagnsinspo

Babyzen YOYO+ i varukorgen

Babyskyddet på vagnen

En annan grej som är smart är att om man ska åka långt kommunalt innan man ska åka bil så kan man ha liggdelen monterad på vagnen och sedan montera babyskyddet ovanför och låta sonen ligga i liggdelen då man åker kommunalt för att spara den svaga lilla ryggen men sedan ändå ha med sig babyskyddet till bilresan (eller så lägger man det i varukorgen)

Uppababy_Vista_babyskydd_liggdel_barnvagnsinspo

Uppababy_vista_babyskydd_barnvagnsinspo

UPPAbaby VIsta har adaptrar för fäste av babyskydd av märket BeSafe iZi och Maxi Cosi

Sittdelen i varukorgen

En sak som jag först störde mig lite på var att man inte kunde sätta ner sittdelen framför liggdelen vilket gjorde att ifall dottern vägrade åka vagn en dag så körde man sittdelen tom framför liggdelen. Sedan kom jag på att jag kunde ju ändå flytta upp liggdelen och lägga sittdelen i den gigantiska varukorgen tills dottern ledsnade på att gå eller åka på plattan och då klicka fast den igen.

Uppababy_vista_sittdel_liggdel_barnvagnsinpo_varukorg

Ståplattan

Ståplattan rullar tyst då någon står på den och inte störigt högt då den går tom. Den är enkel att fälla upp och man går inte emot den i uppfällt läge så den märks inte ens av då den inte används. Om man packar varukorgen väldigt mycket på höjden så är det dessutom en fördel att ha plattan för den blir som en extra hög vägg så sakerna inte ramlar ut.

Uppababy_vista_staplatta_barnvagnsinspo

Uppababy_vista_ståplatta_barnvagnsinspo

Chassi: 

Vagnen fälls ihop med enstegsfällning och blir då relativt liten.

Uppababy_vista_hopfälld_bil_barnvagnsinspo

Eftersom chassit är byggt med vikten för två barn i åtanke så känns den verkligen stabil då man rullar den. Det här är ingen vagn som man blåser omkull precis.

Uppababy_vista_barnvagnsinspo

Liggdel: 

Min son på 3,5 mån som har börjat knorra i vissa liggdelar har verkligen trivts i den här och jag förstår varför. Den är ljus, rymlig och man kan öppna en vädringslucka i suffletten så han har kunnat ligga och titta ut.

Uppababy_vista_liggdel_barnvagnsinspo

 

Suffletten täcker bra och har även en UV-, och värmeavstötande solkeps som man kan dra fram från insidan av suffletten.

Uppababy_vista_liggdel_sufflett_barnvagnsinspo

Liggdelen har även luftventilation i botten och är certifierad att använda som barnsäng. Det finns en ställning man kan köpa till och ställa den på om man vill det.

Återigen är det detaljerna som imponerar. Som att de har tänkt på att ha dragkedja runt den inre klädseln och avtagbart överdrag till madrassen så att man enkelt kan kasta den i tvättmaskin om det behövs. (de där små har ju en förmåga att läcka både den ena och den andra kroppsvätskan)

Dock använder ju inte liggdelen så många månader av en vagns livslängd så det känns lyxigt att det medföljer en förvaringsväska att lägga liggdelen i då det är dags att lägga undan den.

Sittdel: 

Dottern på 2,5 år har suttit bekvämt i sittdelen. Den är rymlig och det måste den ju vara det med tanke på att barn upp till 22,7 kg ska kunna sitta i den.

Uppababy_vista_sittdel_barnvagnsinspo

Sittdelen har sex lutningssteg som går att justera med enhandgrepp och även ett justerbart fotstöd. Även sittdelen har UV-, och värmeavstötande solkeps och återigen är det de små detaljerna som gör att vagnen känns genomtänkt och lyxig. Som att den har magnetlåsning i tittluckan och att det går att rulla ihop den och fästa upp den

Sittdelen har en swing-awaybygel som går att ta loss på båda sidor och sitsen går att ha både framåtvänd eller vänd mot en själv.

Vista som syskonsits: 

Vistan bygger på höjden mer än på längden för att vara en syskonvagn vilket gör att dess bredd på 67 cm inte påverkas då man går från ett barn till två barn och det kan ju vara smidig i trånga utrymmen. Dessutom kan man köpa till en övre adapter som ger mer luft mellan sätena.

Uppababy_vista_syskonvagn_barnvagnsinspo

Vistan är tänkt att köpas till sitt första barn och då använda som singelvagn. När sen nästa barn kommer får man en syskonvagn enkelt genom att bara komplettera den befintliga vagnen med adapters för 199-398 kr.

Jag har testat vagnen med en liggdel och en sittdel men man kan köpa till en sittdel till som går att fästa fram på vagnen när båda barnen vill sitta upp och åka.

Uppgifter om UPPABaby VISTA

Mått

Uppfälld: 67 x 94 x 101 cm (B x L x H)
Hopfälld med sittdel: 67 x 36 x 84 cm (B x H x L)
Hopfälld utan sittdel: 67 x 34 x 84 cm (B x H x L)

Vikt

Chassi + sittdel (inklusive sufflett, hjul + varukorg): 12.5 kg
Chassi: 9 kg
Sittdel: 3.4 kg
Liggdel: 3.8 kg
Liggdel lämplig från nyfödd

Maxkapacitet

Sittdel till 15 kg (enligt EU-standard men är testad upp till 22,7 kg i USA enligt amerikansk standard)
Liggdel, lämplig från nyfödd till 9 kg
Varukorgen: 13.6 kg (testad i USA)

 

 

 

 

 

Annonser