Ska man köpa en Bugaboo Donkey eller en UPPAbaby VISTA

Ja det är en fråga som bara du kan svara på, men jag tror att de två vagnarna attraherar ungefär samma kundkrets så i det här inlägget ska jag helt enkelt ställa dem mot varandra så ni kan bilda er en egen åsikt gällande vad som passar just era behov.

Bugaboo_donkey_duo_all_black_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey Duo

Uppababy_vista_syskonvagn_barnvagnsinspo

UPPAbaby VISTA

Tidigare inlägg om respektive vagn

Båda vagnarna återfinns med fler inlägg om man går in i menyerna på bloggen och väljer speciella märken.

Inläggen om Bugaboo Donkey hittar ni här

&

Inläggen om UPPAbaby VISTA hittar ni här

Prisjämförelse

Bugaboo Donkey som singelvagn (Mono) kostar omkring 12000 kr (exemplet hämtat från Pyret & Snäckan)

UPPAbaby VISTA som singelvagn kostar omkring 10800 kr (exemplet hämtat från Pyret & Snäckan)

Som syskonvagnar

Bugaboo Donkey (På Bugaboo använder man samma ram till sittdel och liggdel så det ingår bara en sådan i mono så även om man kan dra ut vagnen så har man bara en ram). För att kunna köra vagnen som duo behöver man köpa till ett extensionskit innehållande

– Regnskydd.
– Bastyg till sittdel.
– Bärhandtag.
– Ram.
– Sufflettram och klämmor.

för omkring 2200 kr (exemplet hämtat från babyshop)

UPPAbaby VISTA har separat sittdel och liggdel (man får med båda i grundpriset) så för att kunna köra ett syskon till köper man till en lower adapter för 199 kr. Det är en adapter så man kan fästa ner liggdelen framför sittdelen. Vill man ha mer luft mellan stolarna köper man även till en upper adapter för 199 kr som höjer den övre sittdelen. (Vill man sedan ha två sittdelar till vagnen efter ett tag (ibland slutar det äldre barnet åka innan det yngre börjar använda sittdel, eller så köper man till en ståplatta istället) så köper man till en syskonsittdel för omkring 2500 kr) (exemplet hämtat från babyshop)

Andrahandsvärdet

Bugaboo Donkey har ett bra andrahandsvärde, i alla fall i de större städerna. För att köpa en begagnad mono får man betala omkring 5000-8000 beroende på årsmodell samt om de är aluminiumram eller all black. En begagnad duo kostar omkring 10 000- 12 000.

UPPAbaby VISTA kom till Sverige i maj så det finns i princip inga begagnade än på Blocket.

Lite fakta

Däck– Bugaboo Donkey har luftdäck, UPPAbaby VISTA har hjul med mjuk gummifyllning för lufthjulsskänsla. Båda vagnarna har låsbara swirveldäck fram.

Handtag– Båda har teleskophandtag

Syskonvagn– Bugaboo Donkey bygger syskonvagnen på bredden genom att dra ut chassit, UPPAbaby VISTA bygger syskonvagnen på längden genom att man fäster adaptrar på chassit vid framdäcken.

Funktioner– På Bugaboo Donkey har alla detaljer som är vita en funktion, på UPPAbaby VISTA har alla detaljer som är grå en funktion.

Maxvikt liggdel/sittdel– Bugaboo Donkey 9 kg/17 kg, UPPAbaby VISTA 9 kg/22,7 kg (testat enligt amerikanska mått)

Typ av sittdel– Båda har ergonomisk sits, dock kan man ställa fotstödet på UPPAbaby VISTAN, det kan man inte på Bugaboo Donkey

Bugaboo_Donkey_Buffalo_sittdelUPPA_Baby_VISTA_barnvagnsinspo_syskonvagn

Hopfälld (Donkey till vänster & Vista till höger i bild)

30082016-P1150822 Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey Hopfälld utan sittdel: 60 x 40 x 79 cm (B x H x L)

UPPAbaby VISTA Hopfälld utan sittdel: 67 x 34 x 84 cm (B x H x L)

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista

Som enkelvagn (Bugaboo Donkey Mono till vänster och UPPAbaby Vista till höger)

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_Singelvagn_barnvagnsinspo  Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_Singelvagn_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey Mono, bredd 60 cm, vikt 12 kg

UPPAbaby VISTA singelvagn, bredd 67 cm, vikt 12,5 kg

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_barnvagnsinspo Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_barnvagnsinspo

Då man har Bugaboo Donkey i monoläge så kan man sätta fast en sidokorg bredvid sittdelen. Den är testad till 5 kg. Sittdelen är smalare än UPPAbaby VISTAs sittdel och den är även högre (man kan köpa adaptrar och höja VISTANs sittdel ännu högre än den är på bilden ovan)

Som syskonvagn

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_barnvagnsinspo Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey Duo, bredd 74 cm, vikt 15 kg

UPPAbaby VISTA syskonvagn, bredd 67 cm, vikt 16,3 kg

Då man drar ut chassit på Bugaboo Donkey så fäster man en sittdel där sidokorgen satt så den förvaringen blir man av med men varukorgen under vagnen blir även den bredare då man gör vagnen bredare. Varukorgen är testad till 10 kg.

När man gör om UPPAbaby Vista till syskonvagn fäster man adaptrar nere på chassit ovanför framdäcken och fäster sedan liggdelen där (alt köper man till en annan sittdel). Man har sittdelen närmast handtaget och med fördel vänt mot den som kör. Man kan köpa till adaptrar som höjer sittdelen för att skapa mer luft mellan barnen. Liggdelen påverkar inte djupet i varukorgen utan det finns mycket plats att packa i. Varukorgen är godkänd för 13 kg.

Suffletter

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista  Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_suffletter_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey har förlängningsbara suffletter som dras upp nertill med dragkedja då man vill komma åt den funktionen. Det går dock att köpa till en annan typ av sufflett som heter ”breezy” och är en sufflett med solskyddsfaktor 50 på tyget och solskyddsfaktor 4 på nätdelarna.

UPPAbaby VISTA har UV och värmeavstötande solkeps som ligger inne i suffletten och går att dra fram som solskydd. Framtill på liggdelen kan man öppna upp suffletten. Den har då myggnät framtill som går att se igenom. Sittdelen har tittlucka med nät baktill på suffletten och den stängs med magnetstängning.

 

Bugaboo_donkey_handtagsskydd_breezy_barnvagnsinspo

Bugaboo Donkey med suffletten ”breezy”

Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_varukorg_barnvagnsinspo  Bugaboo_Donkey_Uppababy_vista_varukorg_barnvagnsinspo

På ett väldigt vetenskapligt vis har jag här testat utrymmet i varukorgarna på vardera vagn i både mono och duoläge. Jag har använt mig av stora kuddar och dotterns gossedjur (så som alla forskare säkert gör). Skämt och sido så tycker jag ändå att det visar en bild av hur mycket man kan få med sig.

Det ska nämnas att om man vill så kan man dra ut chassit på Bugaboo Donkey till duoläge även då man har varukorgen på plats. Då blir både varukorgen och sidokorgen bredare. Dock gäller fortfarande viktgränsen på 5 kg i sidokorgen och 10 kg i varukorgen.

UPPAbaby VISTAN har en väldigt stor varukorg och ni ser att när jag har tagit bort liggdelen men fortfarande har adaptrarna på sittdelen för att höja upp den så kan man bygga väldigt högt på höjden och längden i varukorgen (ni ser de två rosa lådorna från IKEA på bilden till höger) dock gäller även där viktgränsen då man lastar och den är på 13,6 kg. Nedan ser ni en bild då jag lastat dotterns hela bilbarnstol i varukorgen och satt sonens babyskydd på de upphöjda adaptrarna och jag har ändå plats kvar i varukorgen för skötväskan.

UPPAbaby_vista_varukorg_bilbarnstol_stabrada_barnvagnsinspo

Fördelar syskonvagn på bredden respektive syskonvagn på längden

Det finns inget rätt eller fel utan man får utgå från sig själv och sina barn och se vad som passar i ens egen familj. Tycker man att det är viktigt att ha vagnen så smal som möjligt (t.ex. om man bor i en storstad och rör sig mycket kommunalt eller är bredden inte så viktig? Behöver man se barnen hela tiden eller kan man ha ett barn framför den andra? Jag har kört båda vagnarna en längre tid och just det där att man inte skulle se barnet som är längst fram om man har dem på längden kan jag inte riktigt hålla med om men det kanske är olika från person till person, man vet inte förrän man testat.

En fördel med att ha barnen på rad är att de inte når varandra för att kivas, en nackdel är samtidigt att om man har barn som har mycket utbyte av varandra så når de inte heller varandra då de sitter på rad. Så man får helt enkelt inventera sina egna preferenser och gå efter sitt eget tyckande.

 

 

 

 

 

 

Annonser