Väldigt nyfiken och lite rädd

Sedan jag fick barn har jag alltid varit lite nyfiken på det där med tygblöjor, hur är det egentligen? Är det svårt? Tvätta man dem i samma maskin som annan tvätt? Och den där jättestora frågan… hur gör man med bajset?

Så fort jag berättar för folk i min omgivning att jag har börjat deltid med tygblöjor så börjar frågorna hagla in (samma som jag själv funderade på innan) och det kryper allt som oftast fram att även de har varit nyfikna på tygblöjor men att steget för att testa har varit för stort så de har låtit det bero.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Mina förkunskaper

Vad jag vet så känner jag bara en enda person som använder tygblöjor på sina barn och hon har gått på kurs i hur man viker dem och hon lägger ibland upp bilder på instagram då hon lär andra vika tygblöjor så det har gjort att jag har fått en felaktig bild av att man måste lära sig ett hantverk för att använda tygblöjor. Sedan har jag även hört någonstans att tygblöjor kostar massor av pengar i inköp av blöjorna vid ett tillfälle och vet man inte om det passar en själv så står man där sedan med en massa blöjor som man inte använder, så därför har jag alltid slagit undan tanken på tygblöjor….

…Tills jag sprang på de här. Den Lilla Gröna Boxen från Alvehamn. Den är som gjort för oss nyfikna nybörjare som vill se vad det är det handlar om helt enkelt.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Lilla Gröna Boxen

Tanken med boxen är att avdramatisera det hela. Inte göra det till ett dyrt och stort val man måste göra då man rullar hem från BB utan en enkel, billig box med några tygblöjor av enkel knäppmodell där man kan testa sig fram till vad som passar en själv.

Själva innehållet

Det finns två olika versioner av den lilla gröna boxen. En i storlek small som innehåller sex tygblöjor (formsydda bambu dagblöjor) och två skalbyxor (de som gör att blöjan inte läcker) och i storlek medium så innehåller boxen fyra blöjor och en skalbyxa. De här blöjorna (de som är absorberande) är formsydda som blöjor och stängs med knappar.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Det gör att det är precis samma teknik att sätta på de här blöjorna som vanliga engångsblöjor. Sedan sätter man på en skalbyxa ovanpå som även den är formsydd och stängs med knappar.

07112016-p1190602

Vilken storlek ska man ha då? 

Man brukar säga att storlek small kan man ha från nyfödd till två månader (så för de som kör engångsblöjor skulle jag väl översätta det till storlek 1 och 2 i engångsblöjstorlek)

Storlek medium har man från omkring två månader till ett eller ett och ett halvt år beroende på storlek på sitt barn (så omkring storlek 3 till 5 i engångsblöjstorlek). Anledningen till att man kan ha dem så länge är för att de justeras i sidorna med knappar.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Behöver ju inte använda det på heltid

Just det här att man kan ha några få tygblöjor till att börja med gör ju att man faktiskt inte behöver köra bara det ena eller det andra. Man kan använda tygblöjor hemma när man ändå inte ska iväg någonstans och sedan ändå ha engångsblöjor i skötväskan. Då blir det inte det där steget att ta att man ska bära med sig använda blöjor hem igen från stan.

Man har alltid blöjor hemma

Det här är perfekta ”hemma”blöjor i min mening. Man har dem alltid hemma så man står inte där efter en ryggbajs och letar igenom skötväskan efter en sista bortglömd blöja som inte finns och i panik börjar man titta på kökshanddukarna och funderar på om man måste vira en sådan och en ICA-kasse runt barnet medan man springer till butiken och köper nya.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Båda behöver inte vara med på tåget från början

Just det här att man börjar med några få blöjor gör ju även att om man är fler än en vuxen i hushållet så behöver ändå inte båda vara med på idéen att man ska byta till tygblöjor helt ut utan i vår familj har vi gjort så att jag använder tygblöjor då jag är hemma. Då maken byter blöja så lägger han tygblöjan i tygpåsen i badrummet och sätter på en engångsblöja. Byter jag nästa blöja så tar jag bort engångsblöjan och sätter på en tygblöja. Vem vet, helt plötsligt kanske även maken vågar börja, men gör han inte det så gör det inget.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Uppskattad babyshowerpresent

Jag hade blivit jätteglad om jag hade fått en sådan här förpackning på min babyshower just eftersom jag var lite nyfiken på tygblöjor men inte hade någon aning om var man köper dem eller hur stort eller litet engagemang det hade krävts och just att jag märkt hur nyfikna många av mina vänner varit på dem gör att jag vet att även de hade uppskattat den här presenten.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Det finns ju två storlekar på boxarna och till mina ”vanliga” vänner skulle jag köpa mediumpaketet. Man utgår ju från sig själv och jag vet att de första två månaderna efter att jag fick mitt första barn satt jag mest hemma och grät över att amningen gjorde ont, allt var nytt och min man var hemma från jobbet en del av den tiden så man hade ingen egen vardag med egna ”små projekt”. Så då känns det som att det är först efter två månader som ens nyblivna mammakompis orkar packa upp alla babyshowerpresenter och börjar tycka att det är spännande att testa tygblöjor.

Men sedan har man ju alltid den där superkompisen. Den där som redan vet vad GOTS-certifiering är, kör eko på all mat och alla kläder till barnet och som redan innan förlossningen är sugen på tygblöjor och som sedan ploppar ut sitt barn och sedan sitter snygg och sminkad i soffan och ammar då man kommer över två dagar senare (ja Sandra jag pratar om dig) 😉 Då skulle jag nog faktiskt köpa smallboxen istället.

Sedan köper man till namngivningscermonin/dopet

Lagom till dopet eller namngivningcermonin vet man hur mycket man uppskattar sina tygblöjor och då passar man på att önska sig några fler boxar av sina gäster så kan man utöka användandet successivt.

Så mycket sötare än engångsblöjor

En otroligt söt sak med tygblöjor är just de fina skalskydden i fina färger. Det gör att det blir som ett klädesplagg och jag som har haft en liten flicka vet att det finns inget sötare än den där lilla blöjrumpan som sticker fram under en kjol på sommaren då de kryper. Jag köpte trosor som jag hade över engångsblöjorna under sommaren, men det behövs ju inte om man kör de här istället.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Men hur gör man med bajset?

Det är ju det här som är det fina med att börja redan då barnet är nyfödd eller några månader bara för om man ammar eller ger ersättning så har man ju inte samma bajsblöjor som man sedan har till en niomånadersbebis. Bajset de första sex månaderna är helt vattenlösligt så man kan helt enkelt kasta in dem direkt i tvättmaskinen. Jag brukar skölja av det värsta och sedan lägger jag dem i tygpåsen med de andra använda.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Efter sex månader då det börjar bli kraftigare avföring så får man ”ploppa” ut den i toaletten och skölja av blöjorna lite snabbt med duschmunstycket innan man tvättar dem.

Blöjhink

Just nu har jag de använda tygblöjorna i en tygpåse i badrummet eftersom sonen helammar och de ändå inte luktar speciellt mycket men det finns blöjhinkar på marknaden som även går att använda till tygblöjor. Som t.e.x. Ubbi som man använder vanliga påsar i. Så då sätter man i en tygpåse i den istället för plast. När man tvättar blöjorna tvättar man påsen också helt enkelt.

Man bör tvätta dem inom tre dagar, men handen på hjärtat. Vilken småbarnsförälder tvättar inte en ljus 60-tvätt minst varannan dag ändå?

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Använd inte sköljmedel

Det man kan tänka på är att inte använda sköljmedel för det gör att blöjan inte absorberar lika bra.

Bör inte torktumlas (men jag gör det i smyg)

Det står att man inte ska torktumla blöjorna utan hänga dem på tork och det är egentligen för livslängdens skull. Men jag har valt att torktumla mina ändå just för att det är smidigare och det gör att jag använder dem.

Lilla_gröna_boxen_Alvehamn_tygblöjor_barnvagnsinspo

Vad kostar de och var kan jag köpa dem? 

Den lilla gröna boxen har precis lanserats men det är redan några butiker som har tagit in den. och de ligger i pris runt 1099 kr för smallboxen och 699 kr för mediumboxen.

De butiker som jag vet har börjat sälja boxarna är –

Lilla Eko (onlinebutik)

Gröna Gläntan (onlinebutik och fysisk butik i Lidköping)

Ester & Harry (onlinebutik och fysisk butik i Uppsala)

Även om en återförsäljare nära er inte hunnit få in just boxen så säljer de troligtvis redan de formsydda bambu dagblöjorna och skalbyxorna separat så man kan plocka ihop sin egen babyshowerpresent

Det här är verkligen ett sådant där pressutskick som är roligt att få i brevlådan 🙂 

Annonser