Två dagar efter att jag hade hetsat min kompis till att köpa Bontis visningsex av deras Babyjogger City Premier och sedan själv stått avundsjuk och smekt hennes sufflett lite för länge (ni vet så där så det blir obekvämt) och suckat ”oh va fint tyg de valt” så fick jag ett erbjudande om att recensera deras vagn. Hur lägligt kom inte det då?

06122016-p1200915

Jag firade det hela med att åka med samma kompis till IKEA och testa varukorgarna på vagnarna. Samt hur mycket plats de tar i en bagagelucka.

img_0750

Två Babyjogger City Premier i bagageluckan på en Golf Kombi (innan jag hittade funktionen att man kunde låsa ihop sittdelen mot chassit)

Babyjogger City Premier kom till Sverige under våren 2016

Babyjogger City Premier är en ny vagn för Sverige sedan våren 2016. Den är uppföljaren till Babyjogger City Versa. Jag har inte rullat Versa så jag kommer helt enkelt göra en vanlig recension på Premier utan att jämföra dem.

Köps som sittvagn

När man köper Babyjogger City Premier så köper man den som en sittvagn och sedan köper man till det som man vill ha. D.v.s vill man ha liggdel så köper man till en liggdel, vill man ha bygel köper man till det och vill man ha originalregnskydd så köper man till det.

06122016-p1200902

Jag personligen tycker att det här är smart för det är inte alltid man köper en barnvagn direkt från födseln utan man köper den efter att yngsta barnet redan börjat med sittdel. Då behöver man inte ha en oanvänd liggdel liggandes i källarförrådet. Det samma kan jag tycka med regnskydd för jag själv använder väldigt sällan originalregnskydd utan kör ett vanligt universalt istället. Gör man så här så blir vagnen billigare i inköp. Men är man en sådan som behöver liggdel, vill ha bygel och regnskydd så kommer man ändå upp i de vanliga priserna för en duovagn.

Ergonomisk sittdel

Babyjogger City Premier har en vändbar ergonomisk sittdel som går att fälla till viloläge. Det mest upprätta sittläget är lite lutande och det mesta liggläget är ett bra viloläge men inte helt horisontalt.

06122016-p1200928

Det som är lite speciellt med den är just att den har vändbar sittdel så man kan ha barnet mot sig till skillnad från t.ex. Babyjogger City Mini och Babyjogger City Tour. Det här vet jag var det som avgjorde det för min kompis då hon köpte sin Premier eftersom hon vill ha sin son på 6 månader vänd mot sig.

Den har fotstöd som går att förlänga genom att trycka in en knapp på varje sida och dra det nedåt och fotstödet är även ställbart i vinkel.

Barnvagnen har fempunktsbälte som går välja att bara låsa runt höfterna (Ja jag vet, man ska använda hela bältet men oftast låser jag bara runt höften på min tvååring så jag uppskattar alltid den här funktionen).

Sitthöjden från marken är av den lägre sorten vilket kanske på ett vis gör att man kommer en bit från ett kortare barn men å andra sidan gör att ett lite äldre barn enkelt klättrar upp och ner själv i vagnen. Det är sådant som uppskattas av min tjej här hemma.

Babyjogger City Premier är godkänd i EU för en sittvikt på 15 kilo men i USA är exakt samma vagn godkänd för 22,7 kilo (50lbs) och det är en stabil vagn det känner man.

En Youtubefilm

Sufflett

Suffletten är gjort i ett tyg som känns påkostat och jag såg någon kommentar på ett forum om att det här tyget är speciellt för den Europeiska marknaden medan Premier i USA har det mer klassiska mer glatta Babyjogger tyget. Det känns helt rätt och förutom tyget så får längden på suffletten väl godkänt. Dessutom har den inte bara en, utan två tittluckor.

Varukorgen är större än medel

Babyjogger City Premier har en varukorg som jag skulle säga är större än genomsnittet. Den är dessutom enkel att lasta i och ur genom att den är öppen på flera sidor.

06122016-p1200891

Ställbart teleskophandtag

Premier har ett höj och sänkbart teleskophandtag som justeras genom att man trycker in en grå knapp mitt på handtaget och själva handtaget är klätt med Babyjoggers klassiska gummisskydd.

Handbroms

Istället för traditionell fotbroms så har Babyjogger City Premier en handbroms på utsidan av handtaget som man låser och låser upp genom att vika den uppåt eller nedåt.

Bromsfunktionen fungerar bra och jag har inte kommit på några nackdelar eller fördelar med att ha det på det ena eller andra sättet.

En fördel skulle kanske kunna vara på sommaren om man har tunna sandaler. Har man då en broms som man måste trycka upp med foten så är det här att föredra.

06122016-p1200882

Körkänslan

Premier har dämpning av den mer fasta typen. Det här är ju tycke och smak vad man gillar. Jättegung eller mer fast dämpning så här avgör man vad som passar en själv. Jag rullar oftast vagnar med fast dämpning och trivs med det.

Den har svängbara framdäck och tyngdpunkten ligger lite längre fram så även om man enkelt kör den med en hand så känner man av svängradien och tyngden lite då man svänger den eller går upp för trottoarkanter.

06122016-p1200887

Allt sådant här är vad man själv är van vid. Jag upplever det som om man tänker lite mer på när man svänger den här mot t.ex. UPPAbaby Vistan men det är små skillnader och en vän till mig som valde mellan att köpa Premiern och NXT90 sa spontant då jag sa att jag skulle provköra Premiern ”ooooh, den är så lättkörd att den i princip svänger själv bara man tänker tanken”.

Hon valde sedan NXT90 för hon sa att hon slog i fötterna på Premiern men det här har jag inte upplevt alls. Min amatöranalys är att det beror på hur lång man är. För mig som är 173 cm så har jag inte ens tänkt tanken att jag skulle slå i fötterna, så även här får man nog provrulla i butik. Men som sagt. Det har inte varit något jag märkt av.

Lättrullade hårda gummihjul som inte äter grus 

I övrigt så har Babyjogger City Premier hårda lättrullade däck som inte har visat någon antydan till att äta grus under den tiden jag har rullat den. De främre däcken är dessutom av svängbar modell som går att låsa.

En bra allroundbarnvagn

Jag har funderat på vad den här vagnen är bäst på och jag har kommit fram till att den är bäst på att vara medel. Det här är inte vagnen man kan vika ihop till en ryggsäck eller som går att fälla genom att bara dra i ett handtag på sittdelen men den är bra på att funka i de flesta situationer.

Du fäller ändå vagnen enkelt i tre steg även om du har ett barn på ena armen och den blir väldigt platt med sittdelen på så den tar inte upp hela lastutrymmet. Den väger strax över 13 kilo så den är kanske inte vagnen du svingar in i bilen utan att ta i men samtidigt är den inte så tung att den är tyngre än en vanlig duovagn.

img_0751

Den här vagnen känns väldigt stabil och gedigen och jag tänker mig att de här vagnarna är sådan vagnar som kommer att få slita under sina livstider. Det här är vagnen man vågar kasta in och ut ur bilen utan att den repas eller skadas och skulle jag flyga någonstans med barnvagn så skulle det bli den här vagnen eftersom den känns stabil hopfälld och den blir den där vagnen man räknar med ska klara allt sådant. Dessutom har den en prislapp (om man väljer att köpa den med bara sittdel) som gör att man kan ha den som sådan vagn.

Jag tänker på min första stackars vagn. En begagnad Teutonia Be You som jag hämtade hem en Billy Bokhylla med en gång. Den knorrade lite men jag fick hem bokhyllan och vagnen rullar fortfarande (hoppas att den som köpte den begagnad inte läser det här) 😉 men när jag rullar Premiern så tänker jag på den vagnen. Den hamnar lite båda i den kategorin ”tuffingar som inte repas lätt”.

06122016-p1200907

Mått och vikt

Jag hängde vagnen i min egen bagagevåg idag och vikten hamnade på strax över 13 kilo. På Babyjoggers hemsida står det 12,7. Så omkring där då.

Den är 63 cm bred och 112 cm lång. När jag ställer den bredvid min UPPAbaby Vista så är de väldigt lika i form och längd. Vistan är 67 cm bred men i övrigt så är de lika.

Pris och andrahandsvärde

Babyjogger City Premier kostar i grundutförande strax under 7000 kr och väljer man att köpa den i paket med liggdel så kostar den strax under 10 000 kr.

Vill man köpa till bygel så kostar den 350 kr och regnskydd kostar 400 kr.

Det här är en relativt ny vagn på marknaden men de vagnar som ligger ute på andrahandsmarknaden ligger ute för omkring 4000-5000 kr

 

 

 

 

Annonser