Jag har fått chansen att som en av de första i Sverige få rulla en Dubatti One ute på gatorna och rullat har vi gjort minsann. Jag har använt den i min vardag och både åkt kommunalt med den på buss, tvärbana och tunnelbana och även gått på flertalet promenader med den.

17012017-p1230047

Riktigt stilig liten sak

Jag ska inte ljuga. Jag tycker det här är en riktigt snygg vagn och så fort jag har lagt upp en bild på instagram så har era kommentarer vittnat om att jag inte är ensam om att dela den åsikten.

Men den känns lite ojämn

Vissa delar känns riktigt påkostade. Tygerna, åkpåsen framförallt, konstläder detaljer, magnetstängning på varukorgen och snygga broderier på den samma.

Men sedan har den vissa delar som känns lite onödigt plastiga. Alla vagnar har plastdetaljer men det finns olika sorters plast och speciellt mittendelen på själva handtaget känns stort och plastigt och spännena på skötväskan får en att dra tankarna till skolväskor man hade som barn. Vilket är synd för det följs upp av  smarta fästen på handtaget på barnvagnen där man hakar i väskan så den inte glider ner och de känns riktigt genomarbetade och ger en påkostad känsla.

Skötväskan

Själva skötväskan är ett bra exempel just på det här med att det är lite ojämt. Utsidan av väskan är en stilren duffelbag i snyggt tyg och insidan har förvisso väldigt många smarta fack och fickor, men den har något halvplastigt material som foder som inte känns så exklusivt. Det ingår även en skötbädd men även den har samma halvplastiga material som för tankarna till offentliga skötbord mer än mjukt och ombonat. Men i storlek är den en bra skötväska och man får med allt man vill ha med, även till två barn skulle jag säga. Jag har utan problem fått med min systemkamera i den och den matchar vagnen snyggt i färg.

17012017-p1230062

12 tums däck runt om

Vagnen har stora luftdäck runt om och det har gjort att man inte behövt häva ut vagnen från tunnelbanan utan bara rullat ut den rakt av utan att den fastnat mot perrongen. Den rullar även på bra på vägarna.

17012017-p1230074

Hakar i varandra

De här stora hjulen är tyvärr även Dubattis akilleshäl skulle jag säga. Minst en gång om dagen så fastnar framdäcken i varandra då jag rullar den bakåt. Jättekonstigt men det sitter lixom två pluppar på skenan de sitter i som, om de hamnar oturligt fastnar i varandra och låser däcken så att om man backar vagnen då så är det som att man har bromsen i.

Det här händer när man t.ex. rullar in i en hiss och sedan ska rulla ut vagnen genom att backa ut den. Då låser de sig ibland och man får släpa ut vagnen ur hissen så man sedan kan svänga den rätt.

Vintervagn

De stora hjulen och dess rejäla fästanordning gör ju självklart att vagnen fungerar bra på sådana underlag. Men vagnen känns lätt och balanseringen av den då den är relativt kort gör att den lixom ”sparkar bakut” ibland då man ska trycka igenom den genom snö. Nu pratar vi tjock blöt nysnö och under resten av vintern så rullar den på riktigt bra och man kan knuffa på den rejält utan att den knorrar det minsta i fästena.

04012017-p1220726

Varukorgen

Vi måste ändå prata lite om varukorgen. Den är riktigt snygg. Liten, stilren och ger ett smäckert intryck. Den har bra magnetspännen som gör att man kan stänga den helt så det inte kommer in smuts i den. Det kommer tyvärr inte heller i så mycket annat p.g.a att den är så liten.

04012017-p1220730

Jag har en vän som aldrig har något i varukorgen och som oftast rör sig med bil. För henne är det här inget problem och skulle inte vara något som avgjorde ett barnvagnsköp för henne.

Men då jag igår handlade två 1,5 l Cola Zero, en förpackning ägg, två gurkor och lite barnmat och ändå fick packa ner vissa av varorna i en kasse för att varukorgen blev full så fungerar inte det så bra i mitt liv. Jag som inte har bil handlar ofta mycket mer än så och trycker ner i en varukorg. Den här ”kollapsar” även lite av vikten vilket gör att den hänger nära framdäcken (men slår inte i).

För mig är det här lite som en riktigt snygg karl. Fäller han inte ner toalettsitsen skapar det vardagsslitning oavsett hur snygg han är att ha med när man går på fest. På samma vis är det om jag rullar en riktigt snygg vagn med snygg varukorg men ändå får gå med en kasse i ena handen. Då muttrar jag lite.

Sittdelen

Jag har testat barnvagnen som en ren sittvagn och den har en svingawaybygel. Men den går inte att svinga runt helt som på t.ex. bugaboo buffalo utan den stannar i upprätt läge. Man höjer och sänker sittdelen på samma vis som man gör med Bugaboo Cam och Joolz Day2 genom att man trycker in två knappar på vardera sida och sedan försöker man vicka sittdelen samtidigt. Jag lyckas aldrig helt få in tekniken på sånt här så det sker med blandad framgång, men det kan ju vara skit bakom spakarna hihi.

I övrigt känns sittdelen rymlig och rejäl och både min dotter på 90 cm och min son på 70 cm har suttit väldigt bra i den och sonen som sover mycket i vagnen har sovit länge i den medan vi rullat.

Även här så känns vissa detaljer väldigt smarta. Som att man fäster sittdelstyget med dragkedja och så även suffletten. Det ger ett väldigt stilrent utseende och de sitter fast bra.

17012017-p1230071

Höj och sänkbar på höjden

Förutom att man kan vinkla sittdelen från den klassiska sittpositionen till liggläge så kan man även höja själva sittdelen uppåt så man kommer närmare sitt barn. Jag som till vardags ofta rullar en UB Vista tycker inte det är speciellt högt upp även på högsta läget utan den är strax högre än Bugaboo Buffalo, vilket iofs är högre än en Donkey.

04012017-p1220735

Suffletten

Suffletten skulle gärna gått att förlänga ett steg till. Jag har hört att det ska komma en ny suffelett men det sista jag hörde var att den var försenad till december 2017. Dock fick jag med ett solparasoll så det är ju ett alternativ att använda under sommaren.

17012017-p1230057

Hopfällning

För att fälla ihop Dubattin klickar man bort sittdel/liggdel och sedan trycker man in en grå knapp på sidan och drar i handtaget mitt på chassit. Då slår den ihop sig själv som en fällkniv och blir platt.

Mått

Jag har hängt Dubattin i bagagevågen här hemma och bara chassit väger där 9,53 och med sittdelen kvar på väger den 13,78 kg

Jag har även tagit fram tumstocken och fått den till 61,5 cm i bredd (mätt utsida av bakdäcken)

Det här är ingen vetenskap utan hemmasnickrade siffror men de vittnar ju om en ungefärlig sanning.

12012017-p1220810

Åkpåsen

Jag fick med en snygg matchande åkpåse att testa med vagnen. Den har väldigt bra passform och har fleecefoder som håller barnen varma utan att bli stora. Det är främst sonen som åkt i vagnen och han har så korta ben så han får gott och väl plats. Dottern får också hon plats så det är inga problem.

17012017-p1230058

Pris

Dubatti One kostar omkring 9500 kr

The One?

Som namnet antyder kan man ju tolka det både som att det här är the one, vagnen med stort V. Eller så kan man tolka det som att det här är version 1 och att den kan behöva några versioner för att bli helt perfekt. Jag tycker helt klart att det här är en väldigt intressant vagn. Men den kanske behöver någon generation till för att de mer etablerade Bugaboo Buffalo (som ni ser i grått här nedan) t.ex. ska börja svettas.

 

 

 

Annonser