Det är klart man vill ha en ergonomisk bärsele till sitt barn ! Det tror jag alla föräldrar skriver under på … men vad är det egentligen och vilka kriterier ska vara uppfyllda för att en bärsele ska få kalla sig ergonomiskt?

Inget patenterat uttryck

Oturligt nog är det ingenting egentligen som behöver vara uppfyllt för att få kallas ergonomiskt. Slår man upp ordet ergonomiskt i en ordbok så möts man av texten-

Ergonomi (av grekiskans ergon, arbete och nomos, lag) är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan. Ergonomi betyder läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar.

Eftersom det inte är ett skyddat begrepp gör det här att alla kan säga att deras bärsele eller bärsjal är ergonomisk.

Men hur vet jag då vad som är bra? 

I min mening borde ju ergonomiskt då vara något som gör att både föräldern som bär och även barnet som blir buret kan bibehålla en så naturlig position som möjligt och kanske då framförallt barnet som är nytt, mjukt och växer.

Grodposition, M-position & C-form

Spenderar man 10 minuter på att googla på bärselar så kommer garanterat de här tre orden upp. Men vad betyder de egentligen?

C-form

När ett barn föds är ryggraden i total kyfos vilket innebär att den är rundad som ett C  till formen och vart efter musklerna blir starkare så kommer barnet lära sig att kontrollera sin rygg uppifrån och ner. Tänker man hur barnet har legat i magen så är det inte så svårt att se var den här formen kommer ifrån.

18022014-tigra-29

Från C-form till S-form tar uppemot ett år

Under det första levnadsår kommer som sagt barnets ryggrad att utvecklas i etapper.

Den första delen av ryggraden som barnet lär sig kontrollera är den övre delen. Den kring halsregionen. Det är då ett barn lär sig att hålla upp huvudet då den ligger på mage och även att hålla huvudet stabilt då den sitter upp t.ex. i någons knä.

De allra flesta barn har den här kontrollen över ryggradens övre del senast vid tre månaders ålder.

När bebisen har den här kontrollen har bebisens nacklordos (lordos=svank) bildats

svartvita-27

När sedan ett barn får kontroll över bröstryggen och till sist även ländryggen lär sig barnet att sitta upp.

13112016-p1190843

Det sista som händer i ryggens utveckling är att när barnet börjar åla eller krypa så börjar barnet även få den vuxnes lordos (svank) i ländryggen.

Denna etapp är inte färdigutvecklad förrän barnet har lärt sig att gå stadigt . Det som händer just där då barnet lär sig gå är att dess bäcken tippas framåt till den position som vi vuxna har.

p1500095

M-positionen handlar om barnets höfters utveckling

När det kommer till bärande av barn i bärsele så brukar det andra ordet man hör vara att barnets ska sitta i M-position.

För att förstå varför måste vi ta en titt på barnets anatomi. När ett barn föds så är mycket av barnets skelett ännu inte skelett som ditt och mitt utan mjukt brosk. Benbildningen där brosk ombildas till ben tar flera år och är inte helt klar förrän en människa är fullvuxen (så där lagom tills vi blir stela på morgonen efter en tuff vaknatt ;)).

En del av kropp som innehåller speciellt mycket brosk är barnets bäcken. Där lårbenshalsen möter höftkulan är tre delar sammanfogade med brosk och allt är fortfarande mjukt.

Förbeningen av bäckenet sker gradvis och är inte klar förrän barnet är omkring nio månader. Speciellt under den här tiden är det viktigt att stödja barnets höft med korrekt placering av lårbenshalsen eftersom fel position i värsta fall kan leda till höftledsdysplasi.

M-position är en idealisk benställning

Själva M-positionen är en idealisk benställning som centrerar lårbenshalsen rätt i mitten av höftuttaget och därmed underlättat utvecklingen av spädbarnets höfter.

Det är det här som även kallas grodposition.

Grodposition

I en korrekt grodposition är barnets knän högre upp än rumpan och benen är särade omkring 90 grader. Det här är även den position ett nyfött barn själv antar om man lyfter upp det.

11072016-P1130050-2.jpg

Du kan själv testa att hålla ett litet barn under armarna och lyfta det uppåt så ser du hur den drar ihop sig och drar upp knäna ovanför rumphöjd och håller benen isär så det här är en naturlig position för barnet.

M-position vid bärande på höften

Det här är även den positionen ett barn hamnar i då vi bär den på vår höft. Att bära på höften gör ju de flesta av oss mer eller mindre hela tiden under barnets första år då vi går runt hemma. Det är dock inte den bästa ergonomiska bärpositionen för oss vuxna 😉

13022017-P1230617.jpg

Allt hänger ihop

Allting hänger ihop. Då barnet föds har den rundad rygg (C-position) och när barnet sitter i W-position bakåttippas bäckenet och ryggen formas till ett c.

Vad säger sjukgymnasten?

Hanna Isfelt är utbildad sjukgymnast & arbetar på barnkliniken på ett barnsjukhus där hon gör motoriska bedömningar på nyfödda och spädbarn som har olika bekymmer.

Jag har fått förmånen att få hjälp med faktauppgifterna i det här blogginlägget av henne och här nedan har hon även sammanfattat de punkter som hon som sjukgymnast tycker känns viktigast gällande ergonomin kring bärande.

För barnet

För optimal utveckling av barnets höfter bör barnet de första månaderna innan det kan sitta självständigt sitta i /grodposition/ M-form med höfterna särade 90gr, rumpan lägre än knäna, tyg fram till barnets knäveck. Detta för att minska risken för sekundär höftdysplasi samt för att inte utsätta det lilla barnets rygg för onödig belastning.  Välj en sele/sjal med hög rygg där barnets rygg får stöd i sin naturliga C-form tills barnet kan sitta själv. Denna m-position med c-formad rygg vill även det äldre barnet med kontroll över ryggen ha när det sover. Det är bra om barnet inte är helt låst i selen utan kan röra sig i den.

När barnet är mellan 6-9 månader och kan sitta aktivt är det viktigt att barnet när det inte är i selen får möjlighet att sitta på ett plant underlag med sitt bäcken framåttippat, dvs tvärt emot hur det sitter i selen. 

För den vuxna

Tänk på att välja en sele med vadderade, breda axelband och ett midjebälte (som ska sitta i midjan ej över höfterna) och bär nära kroppen för att få liten hävarm.

Grundläggande inlägg om anatomin

Just det här inlägget blev ett rent grundläggande inlägg gällande barns anatomi och det är inte skrivet med någon bärsele eller sjal i åtanke utan det är skrivet för att öka förståelsen med vad som händer i barnens kroppar under dess första år.

Barn är inte små vuxna utan deras kroppar har helt andra förutsättningar än oss och är uppbyggda på andra sätt.

Det känns viktigt att vi själva ska kunna tolka och se och göra egna bedömningar för förstår man hur ens barns kroppar utvecklas så kan man sedan göra egna val längs med vägen.

Ett inlägg av flera

Det här är ett första inlägg i en serie. Nästa inlägg handlar om vad man ska tänka på då man bär sitt barn i sele eller sjal.

 

 

 

 

Annonser