Jag såg en film en gång med en syster som fick en barnvagn i present av sin bror (tror jag det var) och då säger hon ”jag knyter an till mitt barn, jag knuffar det inte ifrån mig” och syftade då till att hon inte hade tänkt använda barnvagn utan bära.  Jag tyckte det var ett oerhört roligt sätt att se på barnvagnar och brukar tänka på det och fnissa till varje gång då jag går förbi butiken som heter just Knyt An som ligger i Aspudden söder om Stockholm där jag bor just eftersom de säljer bärsjalar och selar.

fenster.jpg

Bild lånad från Knyt Ans hemsida

En serie inlägg kring att bära sitt barn

Det här inlägget är del två i en serie kring att bära sitt barn. I del ett har jag skrivit ett inlägg med hjälp av en sjukgymnast kring barnets anatomi & i nästa del kommer jag skriva ett inlägg kring olika bärselar som uppfyller de krav som både sjukgymnasten Hanna och bärcoachen Ulrika ställer på en sele för att kallas ergonomisk.

Individuell bärcoaching

Eftersom jag är en sådan där som tydligen knuffar mitt barn ifrån mig (;) ) till vardags så har jag tidigare inte förstått vilken vetenskap det ligger bakom att bära sitt barn. Därför är jag så oerhört tacksam och glad att Ulrika som arbetar som bärcoach tog sig tid att träffa mig i veckan och ge mig en ”bära for dummies” utbildning med allt från stora kunskaper som anatomi och säkerhet till svar på små dumma funderingar jag haft som ”var har ni skötväskan & var lägger ni barnet då ni fikar på café”

14022017-p1230720

Vem är Ulrika

Ulrika är en av de ungefär fyra utbildade bärcoacher som är verksamma i Sverige idag våren 2017. Hon driver företaget och hemsidan nära bebis där hon vägleder i bärande, arrangerar kurser och föreläser i bärande men även i babypotting, potträning och babytecken. Just nu skriver hon även en bok om att bära som ska bli en stabil grund att stå på.

Går att boka bärcoachning

Jag träffade Ulrika i butiken Knyt an där hon arbetar varje tisdag. I butiken får man hjälp att hitta den sele eller sjal som passar ens behov. Vill man ha mer fokuserad vägledning, få stöd i bärandet eller exempelvis gå igenom olika typer av knyt med vävd sjal kan man boka Ulrika för privat vägledning.

Det viktigaste att tänka på

Jag fick lära mig oerhört mycket under den dryga timmen med Ulrika men det jag vill lyfta fram som viktigast att tänka på är detta-

Barnets andning 

Barnets ansikte ska alltid vara väl synligt så att barnet får god cirkulation av luft. Täck aldrig för barnets ansikte och ha din bara hud eller en tunn tröja mellan dig och barnet.

Tyg knäveck till knäveck

Välj en bärsele som ger tyg knäveck till knäveck samtidigt som den låter barnet sitta i den grodposition som den hamnar naturligt i då den t.ex. sover som liten.

14022017-p1230678

Tight så barnet får stöd

Selen eller sjalen ska sitta tight om barnet och dig så det ger barnet stöd för rygg och nacke (när den är för liten för att själv hålla den upprätt). Har man barnet nära mot sig så blir det även mindre tyngd för den som bär (tänk hävstångseffekt)

M-position

Grodposition, M-position, smileställning kärt barn har många namn. Kontrollera (gärna med hjälp av spegel) så att barnets knän är högre upp än rumpan och att tyget på selen/sjalen går hela vägen ut till vardera knäveck. Kontrollera även att barnet sitter mitt i selen så inte ena benet hänger ut längre än andra.

 

Pusshöjd

Bältet på selen är inget höftbälte utan ett midjebälte som ska sitta i midjan (eller t.o.m. högre upp om du har lång överkropp). När ditt barn sitter så högt upp så du enkelt kan pussa det på pannan eller hjässan så sitter det rätt.

14022017-p1230633

På den här höjden så blir det enkelt för barnet att ha fria luftvägar för vi är plattare så här högt upp på vår egen byst och att ha barnets vikt så här högt upp är ergonomiskt bra för oss som bär då tyngdpunkten hamnar bättre.

14022017-p1230709

Spädbarnsinlägg

Nu för tiden finns det en del bärselen som går att använda från födseln utan spädbarnsinsats men på de selen som har det så sitter barnet som på en liten upphöjning. Det viktiga att tänka på då är att barnets fot stöder mot kanten på bärselen så som bilden visar.

14022017-p1230713

Finns möjlighet att korsa axelbanden

Om man är smal över ryggen eller man upplever att axelbanden hasar ner så finns det möjlighet att korsa dem över ryggen om man använder en sele med knäppe framtill

14022017-p1230652

Hela Ulrikas lista

Här hittar ni hela Ulrikas lista över vad man bör tänka på vid bärande

Det finns inga dumma frågor

Jag har ingen som helst vana att bära i vardagen och ofta har jag tänkt att jag inte kan bära Oscar nu på vintern eftersom jag då måste ha overall på honom och oftast har han  bara jacka på sig i en varm åkpåse. Sedan har jag funderat på hur man gör om man bär och vill stanna till på ett cafe och fika, eller kanske storhandla. Ulrika hade svaren på allt.

Det finns inga dåliga väder…. 

Ulrika sa att det t.o.m kan vara en fördel att faktiskt inte ha overall på barnet som man bär eftersom det kan ha svårare att hamna bra i selen eller sjalen då. Istället visade hon fördelen med att använda bärjacka. Den har en del på mitten som gör att den blir bredare. Köper man den dessutom redan då man är gravid så har man en perfekt gravidjacka.

14022017-p1230692

Med bärjacka är det enkelt att veta vilken temperatur barnet har

En av de stora fördelarna med bärjacka är att ens egen kropp och barnets kropp är i samma utrymme och man reglerar värmen tillsammans och man vet hela tiden hur varmt barnet har det för det är samma temperatur som man själv har.

Bärskydd att knäppa utanpå selen

Ett annat alternativ är att man köper ett bärskydd i ull eller liknande och knäpper på utanpå själva selen, då blir det som en åkpåse för barnet (på barnvagnsspråk)

14022017-p1230718

Använder man egen jacka och har den uppknäppt och sedan ett bärskydd runt barnet så kan det vara bra att komplettera med den här dubbla fuskollin (sådan som man har till barn på vintern) en till den vuxna och en till bebis. Det låter ju rättvist.

14022017-p1230730

Men lattefikandet då?

Ja antingen så bär man en kaffe i handen, vänder bort huvudet från barnet och dricker medan man går en promenad (kaffe i mugghållare på barnvagnsspråk ha ha)

Eller så sätter man sig ner på ett kafé, antingen med barnet kvar på sig, eller om det sover så kan man lägga det i en soffa på kafét, eller så kanske man är två och den andra håller barnet en stund. När barnet blir äldre så vill det ju ändå sitta i en egen matstol vid bordet så då hamnar väl alla barn i kaféets röda barnstol av modellen antilop från IKEA 😉

Men skötväskan och organisern? 

En ryggsäck blir enkelt en bra skötväska och t.ex. det här höftbältet med stora fickor är perfekt för småsaker som man annars skulle kastat ner i en organiser (för att prata barnvagnsspråk igen)

14022017-p1230691

Bära barnet vänt från dig eller mot dig

Jag ställde frågan, fick blicken och anade svaret ha ha. Av någon anledning har vi i de skandinaviska länderna börjat bära barnet vänt från oss väldigt tidigt då barnet är väldigt litet. Lite skrattretande med tanke på att jag så sent som i morse läste en tråd i barnvagnsgruppen på facebook där en tjej frågade om hon kunde ha en framåtvänd vagn då och då till sitt barn och fick flera kommentarer om anknytning, språkutveckling, för många intryck och forskningsunderlag på att barn ska åka mot oss gärna till en ålder om 1,5 år.

14022017-p1230681

Ulrika svarar

Ulrika säger att man självklart väljer själv och vill man bära framåt så kanske man ska göra det hemma i en lugn miljö med mindre intryck. När hon själv har stått på mässor så är hennes personliga uppfattning att om det kommer fram föräldrar med sina barn som de har vända mot sig så är det barnet busigare, mer sökande efter att utforska och kontaktskapande med henne medan de barn som är vända utåt är mer avstängda och bara tittar på henne men inte riktigt klarar av att sortera allt som sker omkring henne.

Ulrika betonar även att om barnet somnar i selen så ska det vändas mot den som bär för annars finns det en risk att barnet ”tappar hakan” ner mot sin egen bröstkorg och att andningen påverkas

En timme alla borde lägga

En fördom jag hade var ”bärcoaching är bara för de som ska bära på heltid i sjal” och ”hur svårt är det egentligen att sätta på sig en sele rätt”. Men gud så fel jag hade. Har man en timme över så är de här femhundra kronorna så väl investerade pengar. Det är inte de som jämt bär i sjal som behöver det här. Det är vi andra småtjocka trött småbarnsföräldrar som använder den där ärvda selen som kom i en påse begagnade kläder från arbetskompisen som behöver den här timmen. Det här breddade verkligen min värld till det positiva.

En gång barnvagnsnörd alltid barnvagnsnörd

Jag är ju en barnvagnsnörd och kommer inte bära mitt barn på heltid men gud vilken underbar timme det här var. Jag studsade ut från Knyt An med så mycket mer kunskap än bara modeller och märken på selen. Till skillnad från barnvagnsvärlden (eller är det bara min värld) så är det lixom inte vad du rullar i som är det viktiga utan hur du bär ditt barn (självklart går det mode även i bärsele men först efter att kriterierna för ergonomiskt bärande är uppfyllda).

14022017-p1230697

Det jag menar är att det är inte viktigt om det är en 2017 års modell med det där sjukt snygga tyget på suffletten och den där enkla hopfällningen utan det viktiga här är att du väljer en sele eller sjal som är ergonomiskt riktig för barnet och för dig som bär och själva kontakten man har konstant med sitt barn.

Under tiden jag var i butiken satt Oscar i en sele och fnissade åt allt jag och Ulrika pratade om och så fort jag tittade ner på honom så möttes jag av hans ljusblå skrattande ögon. Det pirrar faktiskt lite bara av att skriva det. Så underbart.

 

 

 

 

Annonser