Jag recenserade UPPAbaby Vista i slutet av förra sommaren efter att jag då hade rullat den under en månad ungefär.

Nu har jag rullat UPPAbaby Vista under sex månader till som singelvagn, syskonvagn med liggdel, syskonvagn med två sittdelar men även med deras ståbräda så jag känner att det är dags för en rejält utförlig recension av vagnen (vilket blev en hel roman så hoppas du sitter bekvämt) dessutom har jag inte tidigare gjort någon film till den som med övriga vagnar jag nu recenserar så det passar bra att ta om det.

28012017-P1230162.jpg

Under den här tiden jag har rullat den har det varit barmark, isgata, packad snö men även ”så mycket snö att Stockholm stod still” så det jag inte vet om hur vagnen rullar är inte värt att veta ha ha.

Grunduppgifterna

Själva basfaktan om vagnen har inte ändrats sedan jag skrev första recensionen så för att hålla nere texten är det lättare att läsa om det under den tidigare länken.

28012017-P1230214.jpg

Helhetsintryck

UPPAbaby Vista är en väldigt användarvänlig vagn. Alla knappar är enkla att använda och den är robust, hög och man får med sig hur mycket som helst med vagnen.

Någon har kallat den ranglig men det kan jag inte alls förstå . Det här är en vagn som aldrig vickar även när min dotter klättrar på den, den har aldrig gjort en antydan till att välta även då jag hängt saker på handtaget (vilket jag såklart inte gör för då gäller ju inte eventuella garantier) 😉 och den är testad och godkänd i USA för en sittvikt på 22,7 kg och varukorgen är godkänd i USA till 13,6 kg. Så nej. Det är inte en ranglig vagn, det är nog mer en ovana med vagnar som är byggda med rörliga teleskophandtag utan ”klicklås”. Men det är ju lite med barnvagnar som med bilar. Man måste köra några varv innan man hittar dragläget perfekt.

IMG_2303

Det är en snygg vagn men det är inte den jag får dåndimpen av men det är lite som killar. UPPAbaby Vista är kanske inte den man vänder sig om efter på gatan för den är så där Brad Pitt-snygg, men det är den där man gifter sig med och som man tycker blir riktigt snygg för att den är så trevlig att hänga med på dagarna.

För den är väldigt trevlig, den är lättkörd, svänger enkelt och den har en varukorg som gör att man får med sig allt från tre kassar mat till en skötväska och sedan en BobbyCar på det.

UPPAbaby Vistas ”lilla extra”

Alla vagnar har sina detaljer som är smidiga, listiga och speciellt bra. Det betyder inte att de kanske är ensamma på marknaden med den finessen men det är en finess som man uppskattar om man använder vagnen. Nedan följer mina toppfunktioner med UPPAbaby Vista

1). De övre adaptrarna. Det här är ett tillbehör som man kan köpa till för 199 kr som nog egentligen är tänkt att man ska köpa om man vill göra om vagnen som syskonvagn för det skapar luft mellan sittdelarna, men jag säger så här. När man ändå knatar in och köper vagnen, kasta med de de här adaptrarna i varukorgen för de skapar halva vagnens älsklingsfunktioner.

Har man de övre adaptrarna på så kommer sittdelen/liggdelen högre upp och närmare dig än jag har sett på någon annan vagn. Det här är perfekt om du är lång och inte vill behöva böja dig så långt ner för att nå ditt barn. Det här gör även att tyngdpunkten flyttas så vagnen blir oerhört lättstyrd och pinnar på som attan. Dessutom får du ännu mer lastutrymme i varukorgen eftersom du då kan bygga ännu mer på höjden.

IMG_3071

2). Teleskophandtag med höj och sänkbarfunktionen mitt på handtaget. Nej, de är inte den enda vagnen som har den här funktionen, men det är en funktion jag verkligen uppskattar på vagnar. Ofta justerar jag höjden medan jag går. Jag går på tunnelbanan och i samma veva sänker jag handtaget så jag direkt tar mindre plats och slipper få någon i ryggen. När jag sedan ska gå av så knuffar jag på vagnen och mitt i rullet så justerar jag ut handtaget.

3). Ståbrädan. UPPAbaby Vistas originalståbräda är värd ett kapitel för sig. Man fäster den enkelt och sedan hänger den bara med. Jag rullar upp för trottoarkanter med min treåring stående på den utan att den vickar, jag har rullat i snö, blask, grus mm utan att den klagar. Jag rullar t.o.m. av tunnelbanan med treåringen stående på den utan att den fastnar mellan tåget och perrongen.

28012017-P1230199.jpg

4). Fällbart fotstöd på sittdelen. Den här funktionen hänger ihop med ståbrädan. Om man har sittdelen i liggläge så blir den ju så klart längre ut än i sittläge. Oftast har man den i liggläge om man har ett mindre barn i den som inte orkar sitta långa stunder. Eftersom det är ett litet barn så sticker inte barnets fötter ut så långt på fotstödet så då kan man vika undan det så är inte det i vägen för storasyskonet som står på ståbrädan.

5). Stor varukorgDet finns vagnar med stor varukorg och så finns det UPPAbaby Vista helt enkelt. Babyjogger Premier har stor varukrog, så stor att min treåring får plats liggandes i den. I UPPAbaby Vistas varukorg får hon plats även då hon sitter upp och det finns ändå plats över för kassar och skötväska.

IMG_4438

Det finns så många konstiga bilder på saker jag fraktat i den där varukorgen. Bilder som UPPAbaby Vista i USA skulle gråta om de fick se. Men som ex…. En Babyjogger City Tour och en Babyzen YOYO+ samtidigt. Syskonsittdelen till UPPAbaby Vista. En kartong innehållande en syskonvagn från Jollyroom. En 98 cm lång, 13 kg tung dotter. Uppskattningsvis tre matkassar, en skötväska, tre jackor och en plastmotorcykel (då var Vistan dessutom i syskonläge).

För mig som inte har bil så är det här underbart. Det som gör den speciellt användarvänlig är att den är så öppen från sidorna så jag packar aldrig ner matvarorna i plastpåsar utan jag kastar bara ner allt rakt ner i varukorgen direkt från kassabandet.

Jag skulle dock önska något form av lock att trä över varukorgen så folk på tunnelbaneperrongen slipper se mina dåliga matvanor sen.

6.) Smidig att fälla ihop med sittdelen kvar på Det här är en av de vagnar jag testat som har enklast hopfällning. Två grå knappar på vardera sida av handtaget och sedan böjer man bara ner det. Har man sittdelen i framåtvänt läge kan den sitta kvar då man fäller ihop vagnen och den förvaras stående utan att ta upp så mycket plats. Det är även enkelt att klicka bort bakdäcken och vagnen blir då ännu plattare och smalare så som bilvagn är den väldigt smidig.

IMG_4062

UPPAbaby Vistans ”att önska”

Ingen vagn kan ha allt och det som jag kanske skulle önska skulle få en uppgradering är faktiskt flera saker som fler verkar ha önskat sig för några saker uppgraderas redan nu i maj.

1.) Annat material i suffletter och solkeps. De flesta barnvagnar som kommer nu får oftare premiumtyger och vissa märken har t.ex. har ett mattare tyg på sina vagnar som släpps för den europeiska marknaden och ett glattare tyg i USA.

UPPAbaby Vista har det här amerikanska glatta tyget på sina vagnar idag men till våren kommer de släppa några av versionerna i ett mjukare premiumtyg. Det tycker jag är helt rätt väg att gå och jag tror att den europeiska marknaden kommer ta emot de tygerna med öppen famn.

Som det är nu så tycker jag att suffletten är väldigt användarvänlig och helt klart fyller sin funktion men nu när jag sett materialet på UPPAbaby Vista Henry som kommer nu i april 2017 så tycker jag de hamnat helt rätt.

2.) Solkeps– Solkepsen ligger inne i suffletten och man drar ut den när den ska användas. Jag har tänkt att det är praktiskt för att man slipper dra upp en dragkedja för att förlänga den. Men sedan fick jag en son med kardborrar till fingrar och han ligger och drar i den där solkepsen och river i den så det kanske hade fungerat bättre med någon sufflett man dra ut från någon dragkedja framtill eller baktill. Hur som helst så får solkepsen ett nytt material nu till våren. Ett material som inte skrynklar sig och det blir en snygg facelift.

08032017-DSC_0416.jpg

3.) Låsa framdäcken- En liten sak som inte är någon dealbreaker men som skulle kunna göras smidigare är låsningen av framdäcken. Som det är nu trycker man ner en knapp med fingret. Det går absolut smidigt men det skulle kännas enklare och renare att trycka till med foten.

4.) Däcken bredaste punkten- Det här är en sak man helt enkelt bara måste vänja sig med. Men däcken är bredare än handtaget och chassit så i början tittar man alltid på chassits utsida när man ska svänga runt hörn och då slår däcket i. Det här är något man tänker på i början om man har kört vagnar som inte är byggda så här men sedan vänjer man sig och sänker blicken till däcket istället. Min man som inte kör UPPAbaby Vistan dagligen eftersom han jobbar på dagarna har inte vant sig med det här än. Nu har jag fått testa de nya däcken som inte bara gör UPPAbaby Vista mer lättrullad utan även 2,5 cm smalare och de är verkligen värda att köpa som uppgradering för de som äger en UPPAbaby Vista 2015

UPPAbaby Vista som syskonvagn

Jag har tidigare lagt upp en film om hur man bygger UPPAbaby Vista till syskonvagn från singelvagn.

men nu tänkte jag prata lite mer om hur UPPAbaby Vista är som syskonvagn.

28012017-P1230201.jpg

Alla vagnar är som roligast som singelvagnar så därför passar det mig väldigt bra att ha en vagn som lätt går att förvandla till singelvagn så fort man inte behöver dubbelfunktionen och det går väldigt fort att knäppa på adaptrar och syskonsits och sedan har man en syskonvagn istället för singelvagn.

Behöver aldrig fundera på om man behöver dubbelläget

En stor fördel med syskonvagn på längden är att det aldrig kostar på att ha med sig en syskondel ”i onödan”. Vagnen är lika bred i singelläge som syskonläge och körkänslan ändras inte om du har två sittdelar på eller en (nu menar jag att man ändå bara har ett barn i den och kör syskonsitsen tom).

När jag hade Bugaboo Donkey ville jag köra den i monoläge så ofta man kunde för det kändes onödigt att gå med en bred vagn om dottern ändå inte ville åka hela tiden. Blev hon trött så fick man lyfta ur sonen och ha honom i bärsele och sätta henne i vagnen.

Nu är dottern tre år och vill ofta gå själv så mycket som möjligt men ska vi in till stan så klickar vi alltid på syskonsitsen trots att hon inte åker. Det ”kostar” oss inget i körkänsla och vi har ändå en varukorg att lägga saker i. Efter några timmar på stan då dottern kroknar så är hon inte förpassad till bara ståbräda utan vi har en riktig rymlig sittdel till henne.

28012017-P1230216.jpg

De når inte att kivas 

En annan fördel med att ha dem på linje är om ena barnet somnar. Då behöver man aldrig ta bråket där den andra knuffar, ”kramar” eller skriker på sitt syskon för att den ska vakna och bli rolig. Har man barn som vill se varandra och prata så kan man vända sittdelarna mot varandra men vill man att de ska få lugn och ro (eller deras trötta föräldrar vill få lugn och ro) så har man dem vända så de inte når varandra.

Rymliga sittdelar

Just eftersom man har sittdelarna i linje/på höjden och inte i bredd så behöver man inte försöka hålla nere bredden av vagnen genom att göra sittdelarna smala utan man kan ha rymliga sittdelar som räcker över hela barnets barnvagnstid.

 

 

Sammanfattning

Ska man sammanfatta UPPAbaby Vista så är det en rejäl användarvänlig duovagn som förenklar vardagen på många sätt och vis. Det är en bra allround vagn och den räcker inte bara över ett barns barnvagnstid utan över hela er familjs barnvagnstid.

Den är en smidig och trevlig singelvagn med det där lilla esset i skjortärmen att man kan bygga om den till syskonvagn vart efter familjen växer. När barnen en efter en slutar åka vagn så bygger man ner den till singelvagn igen.

Jag börjar redan fasa för den dagen då jag inte längre har något barn att rulla i den för då blir jag av med den där stora varukorgen jag är så beroende av… men som en av mina följare säger.. Då får man väl leta upp en lam katt att rulla runt på.

28012017-P1230135.jpg

Annonser