Jag har under några veckors tid haft förmånen att få testa den nya bärselen Babylonia Flexia från Babynord som är distributörer för den i Sverige. Jag har testat den både med min treåring som väger 14 kilo och min ettåring på 10 kilo. Treåringen har jag burit på ryggen och ettåringen på magen.

23042017-DSC_1780

En bra ergonomisk sele som är bekväm att bära i

Jag vill börja med att säga att det här är en bra ergonomisk sele där barnet sitter i en ergonomisk position, enligt M-principen, med knäna högre än rumpan. Sits och rygg i Flexia är utformad så att barnet behåller den naturligt rundade ryggen, vilket gör att även ett litet barn kan bäras länge utan att barnets rygg belastas.

Den har tjocka axelband som även går att korsa i ryggen så den avlastar väl och jag har burit båda barnen länge i den utan att det har blivit ansträngande. Så de ”förbättringsmöjligheter” jag kommer nämna här är verkligen småpet och personligt tyckande.

16052017-DSC_2400

En sele från nyfödd till 20 kilo utan spädbarnsinlägg

Babylonia Flexia är så speciell så det ingår tre bakstycken i den som man byter med hjälp av dragkedja vart efter barnet växer. Det gör att det alltid finns ett stycke som passar och man behöver inget spädbarnsinlägg utan man använder selen direkt.

Jag har använt det största bakstycket både till min son på 12 månader och på min dotter på tre år. Båda har fått ett riktigt bra säte att sitta i och tyget har gått knäveck till knäveck.

Josefine tre år somnade när jag bar henne på ryggen och sov hela promenaden på 45 min tills jag blev tvungen att väcka henne för att vi skulle hoppa in i bilen.

Bakstycket fästs med dragkedja

Det går fort och enkelt att byta bakstycke med hjälp av dragkedjan och den är sydd så att man inte kan sätta fler dragkedja på fel del av bakstycket så man behöver inte göra fel och bli tvungen att göra om. Man behöver inte heller någon instruktionsbok för att klura ut hur man ska göra.

Dock har jag två gånger dragit på bakstycket och sedan har dragkedjan öppnat upp sig för att jag inte riktigt lyckats trycka till knappen vid dragkedjan som ska hindra just detta. Så man får se till att man verkligen trycker till den innan man sätter i barnet.

Kan bli svårt för amningshjärnor

Jag har som sagt testat selen under några veckor och när jag sedan skulle filma alla funktioner på den började jag leta hemma efter de två andra bakstyckena. Jag visste att jag hade lagt dem på ett oerhört listigt ställe för att jag inte skulle tappa bort dem men ändå tog det några dagar innan maken öppnade en kista i sovrummet, lyfte på överkastet och hittade dem där.

Då tänkte jag.. hur skulle det här gått om jag hade skaffat selen till första barnet, använt den tills jag fick ett nyfött barn och då ungefär två eller tre år senare skulle komma ihåg var det där listiga stället jag hade lagt dem på var. ha ha. Det här är ju säkert inget problem för de flesta. Men jag kan tänka mig att fler än en virrpanna får köpa nya bakstycken när det är dags för barn nummer två (eller tre)

16052017-DSC_2444

Gillar att den går att korsa i ryggen

Jag personligen gillar selar som går att korsa i ryggen för de sitter bra. Det tycker jag även att Babylonia Flexia gör. Den har tjocka axelband som är bekväma. Ska man bli petig så är jag inte riktigt vän med materialet på banden på selen. Jag får inte direkt till spänningen av den utan får dra några gånger och tycker den blir lite trög. Det här gör ju iofs att den inte glider upp men andra selar jag testat har ett mer glatt material (som på ryggsäckar) och det är lättare att spänna tycker jag.

16052017-DSC_2451

Midjebältet

Man ställer in midjebältet efter sig själv och sedan knäpper man den med ett spänne. Midjebältet är brett och glider inte in i mina ”lovehandels”. Även här hade jag kanske tyckt det var lite enklare att spänna om man hade haft samma material som på ryggsäckar men man spänner ju iofs inte om den så ofta.

16052017-DSC_2454

Man kan även låsa spännet ovanpå så den inte kan råka klickas upp. Jag har dock inte använt den funktionen då det ändå har suttit fast bra.

Pris

Babylonia Flexia börjar på 1395 kr och finns hos flera stora butiker.

 

Sammanfattning

Babylonia Flexia är en rejäl, bra och trygg sele och jag har känt mig trygg i att bära båda mina barn i den och den är enkel att förstå utan instruktionsbok.

Barnen har suttit bra i den och den har bra ergonomi. Det finns några förbättringsförlag som jag kanske skulle önska till en eventuell uppgradering men det har varit oerhört kul att få vara en av de första att få testa den. Tack så oerhört mycket Babylonia.

30042017-DSC_2261

 

 

 

Annonser