Beräknad födsel närmar sig med stormsteg och du har ingen aning om vad en sån där liten människa behöver?

Jag får rätt många frågor från vänner och följare som undrar vad jag tycker man behöver första tiden. Det här är såklart väldigt individuellt men det jag själv önskar att jag hade skaffat innan och det jag är glad för att jag skaffade innan är det här.

Bröstpump

Jag köpte en riktigt bra elektrisk bröstpump då jag väntade mitt första barn och tänkte att antingen använder jag den inte alls eller så är det den sak jag kommer älska mest att jag köpte och det vart det nog den gången. Den räddade verkligen min amning.

Jag fick inte till tekniken och min dotter var så trött i början så hon orkade inte träna på att amma så då fick jag tipset att pumpa ut en hel flaska med bröstmjölk och klämma i henne så hon skulle sova ordentligt och sedan vakna och orka testa och det funkade för oss.

Med min dotter pumpade jag ungefär varannan måltid under första veckorna för det kändes bekvämare för mig att kunna kombinera. Med min son pumpade jag de dagar jag var i skolan och min man var hemma med sonen. Väl investerade pengar helt enkelt. Jag köpte även en handpump men den var inte alls något för mig så jag rekommenderar att man lägger lite pengar på pumpen.

bröstpump.jpg

BB-väskan

Med första barnet packade jag BB-väskan i vecka 29 och det var en riktig sådan där handbagagerullväska med typ allt från kex, kakor, blåbärssoppa i småtetra, tofflor, pyjamas mm och av allt använde jag typ inget av det utan åt upp allt då jag kommit hem och satt och tyckte synd om mig själv för amning gör ont. Med Oscar hade jag gått någon dag över tiden då jag packade ihop lite saker i en ryggsäck. Det som jag brukar säga till mina vänner är ”måste” saker i BB-väskan (enligt mig) är-

 • mobilladdare
 • kamera, minneskort, batterier
 • den där speciella dressen som liten ska åka hem i
 • två tre uppsättningar små bodys
 • Ditt eget schampoo, balsam och dina hudvårdsprodukter. Det finns inget mer magiskt än den där första duschen efteråt
 • gummisnodd till håret
 • mjuka byxor
 • amningströja (om du väljer att amma)
 • amningskupor (skyddar känsliga bröstvårtor mot kläderna (jupp så öm kan man bli)
 • Medela Bröstvårdskräm PureLan (magisk)
 • Babynest (liten kommer vilja sova nära nära första tiden efter nio månader under ditt hjärta. Ett babynest i er säng är perfekt och även för att använda i den där plastvaggan man rullar ut i matsalen)

21012017-P1230109

Ens anhöriga kan komma och gå

Sen en grej jag inte tänkte på. Man är faktiskt inte frihetsberövad efter förlossningen. Som förstagångsförälder stannar man oftast kvar minst två dagar på BB-hotell eller liknande, men man får ju ta emot besök och ens partner får åka hem och hämta saker man glömt eller inte behövde direkt så vi tog inte ens med oss babyskyddet in till förlossningen utan min man åkte hem och hämtade det då vi skulle åka hem. (då slipper man släpa med allt första vändan utfall man blir hemskickad istället för inskriven)

Babyzen YOYO+ som BB-vagn

Jag önskar att jag själv hade upptäckt Babyzen YOYO+ 0+ med babyskyddsadaptrar då jag åkte till BB sista gången. Så smidigt att rulla med sig BB-väskan fäst på barnvagnen och klicka fast babyskyddet på barnvagnschassit och rulla ut från BB istället för att bära ett skrymmande Babyskydd.

25032017-DSC_0799

Sedan är den vagnen dessutom perfekt för alla återbesök man gör under första veckorna och även som inomhusvagn med babynestet i. Perfekt att ha som sovplats till bebis på dagarna och rulla med ut till brevlådan, upp till förskolan om man ska hämta större syskon eller ut till tvättstugan. Smidigt om man är nyförlöst och oumbärligt om man födde barn med kejsarsnitt och inte ska bära i onödan.

Babyzen_YOYO_+_liggdel_konsum_smidig_liten_vagn

 

En bärsele eller trikåsjal. 

De här små människorna som man får med sig hem från BB har legat och lyssnat på sin mammas hjärtslag i nio månader så det vore väldigt konstigt om de inte ville vara nära och det finns väldigt omfattande forskning som visar på att speciellt de två första månaderna är väldigt viktiga att låta barnen vara nära mycket. (här har jag skrivit om dr Henrik Norhult och det anknytningsseminarium han talade på) Det främjar anknytningen genom att speciella hormoner bildas i både föräldern som bär och barnet och det hormonet är även positivt för att få igång amningen.

14022017-p1230709

Så en riktigt bra ergonomisk och avlastande bärsele eller trikåsjal tycker jag att man ska investera i redan första tiden. Vi bär ju naturligt hela tiden. Är det inte i en sele så är det i armarna. Vad ergonomisk bärsele är för mig har jag skrivit om i det här blogginlägget ihop med en sjukgymnast.

 

Finns hur mycket som helst

Det finns hur mycket som helst som passar olika personer men det här var de saker som jag tycker förenklar första tiden.

 

 

Annonser