Följande handbagage information gäller endast på Ryan Air. Jag har själv flugit med handbagagevagnar på andra bolag utan problem.

Bara de 90 första passagerarna får ta med handbagage

Ryan Air har alltid varit lite speciella då det kommer till handbagage och redan för ett år sedan noterade Aftonbladet att bara de 90 första passagerarna får ta med handbagaget in i kabinen – resten måste lämna in väskan även om den uppfyller kraven för handbagage rent mått och viktmässigt.

(Bilder från internet)

Ryan Airs handbagage mått 

Ryan Airs hemsida står det –

En kabinväska som väger upp till 10 kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm, plus 1 liten väska upp till 35 x 20 x 20 cm kan medföras per passagerare.

På grund av platsbegränsning i kabinen ryms endast 90 stora kabinväskor (55 x 40 x 20 cm) väskor utöver det placeras utan kostnad i flygplanets bagageutrymme.

Tidigare varit avgiftsfritt att checkas in

Flera av mina vänner och även följare som har rest med Ryan Air och då tagit med ”handbagagevagnar” som Babyzen YOYO+ eller liknande har vittnat om att de inte har fått ta med vagnen in i planet som handbagage utan att den istället har checkats in gratis vid gaten och så har de fått hämta den på bagagebandet vid ankomst till destinationen, men nu kan även det ändras då Ryan Air skärper reglerna för handbagage.

Kan bli en kostsam historia

Dagens Industri är de som uppmärksammat att bagaget nu blir dyrare hos lågprisjätten. Ryan Air säger så här ”Resenärerna får fortfarande ta med sig en normal kabinväska och en mindre väska ombord. Vi har dock märkt att vissa passagerare tar med sig större väskor än tillåtet, vilket kan försena flyget”, säger Kenny Jacobs, marknadschef på Ryanair.

Att checka in vid gaten kostar 480 kr

Allt bagage som överskrider begränsningarna, vare det sig gäller storlek eller vikt, kommer checkas in mot en avgift på 50 euro, motsvarade 480 kronor.

Man rekommenderar istället passagerarna att checka in bagaget. Väskorna får väga 15-20 kilo. Om man bokar online kostar det 150-400 kronor, beroende på resesträckan.

(Produktbilder)

Handbagagevagnarnas mått –

De vanligaste handbagagevagnarna har följande mått

Babyzen YOYO+ Hopfälld; 52 cm x 44 cm x 18 cm (Ryan Airs mått 55cm x 40cm x 20cm)

Babyjogger City Tour Hopfälld: 56 x 23 x 45 cm (Ryan Airs mått 55cm x 40cm x 20cm)

Carena Kobbe 52,5 x 45,5 x 23,5 cm (Ryan Airs mått 55cm x 40cm x 20cm)

Mountain Buggy Bagrider 52 x 38 x 26 cm (Ryan Airs mått 55cm x 40cm x 20cm)

Gb pockit.jpg

Godkänd handbagagevagn

GB Pockit 30 x 35 x 18 cm (Ryan Airs mått 55cm x 40cm x 20cm)

Men den skulle jag vilja påstå att man inte klarar sig med som enda vagn på semestern. Den har inget viloläge och är inte så stabil. 

Checka in barnvagnen? 

Så flyger man med Ryan Air (vilket kanske blir billigare i längden att inte göra) så kanske man istället ska checka in sin barnvagn direkt. Låna en vagn på flygplatsen och plocka med sig en bärsele?

Gäller bara på Ryan Air

Jag vill poängtera igen att de här gränserna för handbagage är Ryan Airs egna. Alla bolag har egna gränser så kolla upp dem då ni ska flyga. Sedan finns det generella rekommendationer som heter IATA och de säger att handbagaget bör vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm.

Kollar du på de måtten så ser du att flera väskor blir godkända som handbagage.

 

 

 

Annonser